Megsárgult újságlapok: Iskolaépítés és óvodafelújítás Vajszlón (1983.)
2019. január 28. írta: Ormánsági História

Megsárgult újságlapok: Iskolaépítés és óvodafelújítás Vajszlón (1983.)

Évtizedes gondnak számított már Vajszlón, hogy a több mint 2000 lelket számláló falu intézményhálózata színvonalában és méreteiben messze elmaradt a település nagyközségi rangjától, a közigazgatásban betöltött szerepétől.

A Vajszlói Nagyközségi Közös Tanácshoz 13 település tartozik: Kórós, Adorjás, Kisszentmárton, Sámod, Baranyahídvég, Vejti, Hirics, Piskó, Lúzsok, Kemse, Páprád és Majlátpuszta. Vajszlóval együtt több mint ötezer ember él a nagyközségi közös tanács közigazgatási területén. A társközségekben élő gyerekek szülei által is szükségesnek és kívánatosnak ítélt iskolakörzetesítést azonban nem lehetett maradéktalanul végrehajtani ez idáig, mert a vajszlói iskola zsúfolt. A tíz tanteremben 10 tanulócsoport tanul – nem számítva a kisegítő iskola három csoportját – délelőtt délutáni váltásban. Még zsúfoltabb körülmények között történik a 328 napközis gyerek foglalkoztatása. Hasonló a helyzet az óvodai ellátásban is: a körzet 140 óvodáskorú gyermeke közül 110 jár a vajszlói óvodába, amelyet szükségmegoldásként a régi kultúrház épületében alakítottak ki. Elvileg itt csak 60 gyerek számára lenne hely, s ennek a szükségóvodának gyakorlatilag alig vannak szociális létesítményei.

Az idei évtől azonban Vajszlón már joggal bizakodhatnak, hogy a gyermekintézmények zsúfoltságának gondja egy-két éven belül megoldódik. Az iskola épülete és egy régi magtárépület között húzódó mintegy hektárnyi területen tavasz óta olyan volumenű tanácsi beruházás folyik, amilyenhez ez idáig hasonló sem volt a községben. Több évi előkészület után jelenleg az alapozásnál tart a község új, nyolc tantermes iskolája. A 30 millió forint értékű beruházás költségeiből 24 millió forint a megyei tanács támogatása. Az egyszintes, egyedi tervezésű iskolaépület összesen 3000 négyzetméter alapterületet foglal el. Napközijének 600 adagos konyhája lesz. A beruházás második szakaszában tornaterem is kapcsolódik majd az épülethez.

A beruházás generálkivitelezője a Baranya megyei Tanácsi Magas- és Mélyépítő Vállalat: anyagot szállít, emberei végzik el a szakmunkákat, a hagyományos értelemben vett építőmunkát azonban a vajszlói tanács építőbrigádja mint alvállalkozó készíti el. A vállalatot és a tanácsi építőbrigád között zökkenőmentes az együttműködés. Különben előnyös helyzet alakul ki azáltal, hogy az épülő iskola közelében folyik immár tavaly nyár óta az óvodafelújítás, amelynek szintén a községi tanács építőbrigádja a kivitelezője. A községi tanács egy régi magtárépületet újíttat fel és alakított át mintegy 1,7 millió forint értékben óvodává. Az épületben többek között három foglalkoztató termet alakítottak ki, s mindegyikhez külön fürdőblokk tartozik. Az újjávarázsolt épület már szeptember végétől 140 óvodásnak adhat otthont.

Az iskola építése valamivel tovább tart. A beruházás befejezésének határideje 1985. december 31.

D.I.

Dunántúli Napló (1983. 08 13. )

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr8314594076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása