Az Ormánság peremén - a drávaszerdahelyi régi torony - 2.rész
2021. április 20. írta: Ormánsági História

Az Ormánság peremén - a drávaszerdahelyi régi torony - 2.rész

A templomban a harangok mellett természetesen több dolog is helyett foglalt. Mint például az Úrasztal, amiről a következő kép árulkodik, hogy a  mai napig ugyan ez az asztal van jelen.

image001.jpg

Urasztala diófából készülve

 

image008.jpg

Több abrosz, terítő szerepel e jegyzetben, közülük a máig megmaradtakat a kovácshidai parókián őrzik.

az urasztalán lekerekitett abros juta Kelnéből körül aranyozott csipkével közepén egy aranyozott rajtbol vart csillaggal

A terítők mellett, persze kancsók, kannák, poharak, tányérok is megtalálhatóak voltak, akkoriban, ebből is maradtak fenn az utókornak.

egy chinai ezüst tányér, urvacsorai kenyér osztására

egy chinai pohár, amelyben az urvacsorai bort osztotják

Mint minden református templomnak, ennek a templomnak is van szószéke, sajnos mára már darabjaira hullott. Építési ideje a szószék alatti kiülő mögött olvasható, hogy Siklóson gyártottál, 1910-ben. A szószék tetején a következő írás olvasható.

image002.jpg

Máté XX. II. Szeressed a te Uradat Istenedet, szeressed felebarátodat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták írása. 

image007.jpg

A templomban továbbá található egy 1907-es egymanuálos, négy regiszteres Mechanikus, pozitív-orgona. Pedálműve nincs. 4 sípsoros szélláda, amely C-Cisz-oldalas. 49 billentyű, C-től C-ig. A helyi idős emberek szerint a II. világháború végé, a bolgár megszállás idején vitték el sípjait. Ezen orgona a Kelet-Ormánság egyetlen orgonája.

Mai állapota az orgonának:

Históriás:

Selymes Máté
@dravaszerdahelyhistoria 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr4416507694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása