Megsárgult újságlapok: Zaláta és Vajszló felemeli szavát Amerika ellen (1958)
2018. szeptember 13. írta: Ormánsági História

Megsárgult újságlapok: Zaláta és Vajszló felemeli szavát Amerika ellen (1958)

1958 mozgalmas egy év volt, a nemzetközi helyzet fokozódott.
Az ormánsági Zaláta és Vajszló népe vagy nem tűrhette ezt s azon nyomban táviratoztak a Külügyminisztériumba, hogy hangot adjanak tiltakozásuknak! Talán közelebb járunk a valósághoz, ha központi utasításra történtek ezeknek a táviratoknak a megírása... Eisenhower amerikai elnök bizonyosan tombolhatott, amikor a külügy jelentette számára, hogy nemcsak Zaláta, de még Vajszló is tiltakozik!


Ebben az évben Hruscsov miniszterelnök lesz,  Nagy Imre ellen megkezdődik a titkos per, melynek ítélete szerint halálra ítélik nyáron, a Külügyminisztérium elutasítja az amerikai kormány kérelmét, hogy Mindszenty József bíboros elutazhasson a pápaválasztó konklávéra, nem sokkal az után, hogy a  budapesti amerikai követséget a kormány szóvivője kémtevékenységgel vádolja. A nemzetközi helyzet fokozódik. 

1958-ban a pánarab nacionalizmus jegyében Szíria és Egyiptom Egyesült Arab Köztársaság néven egyesül. Nasszer elnök azon fáradozott, hogy az egész arab világra kiterjessze az egyiptomi vezetéssel megvalósuló pánarab elképzelését...

 

Követeljük az agresszió megszüntetését!

Az arab államok népei ellen intézett amerikai-angol agresszióval kapcsolatban nemcsak Pécsről, hanem Baranya megye egész területéről küldenek tiltakozó táviratokat a Magyar Külügyminisztériumhoz és az Országos Béketanácshoz. Zalátáról a következő tiltakozó táviratot küldték:

tiltakozik_amerika_ellen_zalata.PNG

– „Zaláta község Hazafias népfront-vezetői és tagjai, a helyi MSZMP szervezet vezetői és tagjai, a KISZ vezetői és tagjai, valamint a község dolgozói a rádióból és a sajtóból megdöbbenéssel értesültünk, hogy az Amerikai Egyesült Államok – durván megsértette az ENSZ alapszabályait – , fegyveres hadereje partra szállt Libanonban s ezzel beavatkozott az ország belügyeibe. Hasonlóan cselekedett Anglia Jordániában is. Fegyveres jelenlétük erősen veszélyezteti a Közép-Kelet, egyben az egész világ békéjét.

Beavatkozásuk ellen tiltakozunk és követeljük, hogy ezen ügy békés rendezése céljából azonnal fogadják el a Szovjetunió javaslatait. Követeljük, hogy a fegyveres haderők vonuljanak ki a megszállt területekről, hogy az arab népek saját akaratuk szerint irányíthassák életüket”

Vajszló község lakossága röpgyűlésen tiltakozott az angol-amerikai agresszió ellen és a Külügyminisztériumhoz a következő táviratot intézte:

„Mi, Vajszló község lakosai, munkások, dolgozó parasztok, felemeljük tiltakozó szavunkat a háborús uszítók mesterkedései ellen. Követeljük, hogy az Amerikai Egyesül Államok kormánya vonja ki intervenciós erőit Libanon területéről, az Angol Királyság pedig vonja ki csapatait Jordánia területéről.

Mi a község dolgozói, nemre és nemzetiségre, pártállásra való tekintet nélkül békét akarunk. A jövőben is harcosan síkra szállunk a béke megőrzése mellett. Harcolunk a népek szabadságáért, nemzeti függetlenségért és önrendelkezési jogáért.

 

Dunántúli Napló, 1958. augusztus 1.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr4014238177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása