Megsárgult újságlapok (1977): múzeumba került a páprádi szatócsbolt
2018. szeptember 11. írta: Ormánsági História

Megsárgult újságlapok (1977): múzeumba került a páprádi szatócsbolt

Egy régi falusi szatócsbolt teljes árukészletét gyűjtötte be Páprádon az elmúlt hetekben a Janus Pannonius Múzeum helytörténeti osztálya. Mint Bezerédy Győző osztályvezető elmondotta, a tulajdonos vajszlói banktisztviselő volt, felesége foglalkozott a bolttal. Művelt, a politikai mozgalmak iránt érdeklődő emberek lehettek, mivel sok munkásmozgalmi kiadvány szerepelt a könyvtárukban, ahol Népszava- és Nyugat-kiadású könyvek, Mikszáth- és Jókai-sorozatok árulkodnak gazdájuk műveltségéről.

Az üzlet, amit a gazda halála után évekig zárva tartottak, a régi kiskereskedések teljes árukészletét, iratait megőrizte. A múzeum megvásárolta az ott őrzött üzleti levelezést, a különféle reklámkiadványokat. Birtokukba került egy teljes rövidáru-kollekció, pertlik, szalagok, cérnák, ezen kívül iskolai szerek, palavesszők, irkák, régi tintásüvegek, tollak. A lakás is sok régi használati tárgyat őrzött meg napjainkig. Ezek Pécs új helytörténeti múzeumában kapnak majd helyet, ahol régi üzleteket, műhelyeket, lakásbelsőket kíván bemutatni a múzeum helytörténeti osztálya.

Fotó: illusztráció (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

– Sikerrel zárult az osztály által összehívott nyári munkásmozgalmi tábor, – mondotta Bezerédy Győző osztályvezető.

– A Pécsre érkezett diákok a Zsolnay Gyár környéki régi munkáslakásokat látogatták meg. A gyár saját emblémájával látta el azokat a házakat, ahol a munkásai laktak. Néhányan 30-40 évvel ezelőtt kapták a jelvényt, tehát igen régi ismerősei voltak a Zsolnay Gyárnak. Visszaemlékezéseiken túl igen sok tárgyi emléket, régi Zsolnay-kerámiát, edényeket, mosdókészletet őriztek meg napjainkig.

 

Valódi értékeket gyűjtöttek Pécs helytörténészei Magyaregregyen, ahol annak a Puchner antal táborszernagynak leszármazottai élnek, aki felett híres győzelmet aratta Bem tábornok 1849-es erdélyi hadjáratán, a nagyszebeni ütközetben. Bezerédy Győző ritka és igen szép, értékes leletekről adhat számot: – Most fordíttatom Pucher naplóját, átnézzük iratait, személyes anyagát. Az 1848-49-es események után a táborszernagy Bikalon telepedett le, s a család leszármazottai napjainkig itt maradtak a környéken. Kegyelettel őrzik a rájuk maradt történelmi és egyéb értékeket, többek között rendkívül szép XVIII. századi bútorokat, melyeket a múzeum védették nyilvánított. Legutóbb is szép gyűjteményt vásároltunk meg a családtól: múlt századi használati tárgyakat, például egy régi úti patikát, régi piperecikkeket, ruhákat… – valódi ritkaság került elő egy csomagból, finom barna posztból készült, hímzett frakk a napóleoni háborúk idejéből. A pompás udvari öltözék nagyszerű gyarapodást jelent a férfiruhadarabokban szegény ruhagyűjteménynek. -Igazán értékes tárgy került még birtokunkba: gr. Lamber császárbiztos, katonai parancsnok futártáskája. (Őt szúrta le a forradalmi nép 1848. szeptemberében a pest-budai hajóhídon.)

Végül megtudtuk, hogy elkészült, s az év végén kerül forgalomba a már régóta várt Képek Pécs történetéből című levéltári kiadvány. Tízezer példányban 120 archív fotót ad benne közre a múzeum helytörténeti osztálya. Bezerédy Győző kísérőtanulmánya ezúttal nem monográfikus céllal szerepel a kötetben, érdekességeket, izgalmas régi eseményeket felvillantva népszerűsítő stílusban idézi fel a régi Pécs alakjait, eseményeit.

 

Gállos Orsolya

 

Dunántúli Napló, 1977. szeptember 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr8714224345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása