Megsárgult újságlapok - Új üzemcsarnok épül Vajszlón (Dunántúli Napló, 1987. augusztus)
2018. január 21. írta: Ormánsági História

Megsárgult újságlapok - Új üzemcsarnok épül Vajszlón (Dunántúli Napló, 1987. augusztus)

Korszerű gépeket kap a Ganz
Javulnak a munkakörülmények

Készül a Ganz Műszer Művek vajszlói alkatrészgyárának új üzemcsarnoka, várhatóan még a z  évben idetelepülhet  a hőre lágyuló műanyagot feldolgozó géppark. Az előregyártott elemekből készített vasvázas csarnokot a dabasi termelőszövetekezet július végére felállította, falazását a Harkányi Közös Tanács költségvetési üzeme elvégezte és a központi fűtés-, villany-, vízhálózat-szerelésekkel folytatja  munkát. Az átadási határidő október 30.

A műanyagágazat gyártási területe az ötszáz négyzetméteres új csarnokkal megduplázódik. A gépállomás szintén megkétszereződik. 1990-ig. A Ganz Műszer Művek termelésbővülése igényli, hogy az alkatrészgyártás évente 7-10 százalékkal emelkedjen.

A régi csarnok, ahol a fröccsöntés, utómegmunkálás, szerelés történik, alkalmatlan további gépek befogadására. Emiatt volt szükség a bővítésre, ami része a Ganz Műszer Művek fejlesztési programjának.  A vajszlói alkatrészgyár bővítése, a munkakörülmények javítására százmilllió forintot használtak fel, beszámítva a  Baranya Megyei Tanácstól pályázat útján elnyert támogatást is.

A vajszlói alkatrészgyár az első félévben hatvanötmillió forint értékű terméket állított elő, húsz százalékkal többet, mint tavaly.

- Üzembe helyeztük a nagy teljesítményű új fröccsöntőgépeket – magyarázza a termelésnövekedést Szabó János, a vajszlói alkatrészgyár főosztályvezetője. – A japán fröccsgéphez lízingszerződés útján jutottunk, ezzel apróbb műszeripari alkatrészeket készíthetünk. A két Engel típusú osztrák fröccsöntő szintén a kisebb gyártmányok előállításához alkalmas. A gépek számítógép-vezérlésűek, a forgácsolóüzembe pedig automata esztergák érkeztek.

Messzi földre eljutnak a vajszlói alkatrészgyár termékei. Itt készül például az Ikarus buszok teljes műszefala, a jelző- és az ezekhez kapcsolódó adóműszerek. A Ganz Műszer Művek hetven országba szállít különféle árut. A piachoz való gyors alkalmazkodás megköveteli a számítógépes termelésirányítást, a magasabb szintű információcserét. A vajszlói gyár szépséghibája, hogy megfelelő telefonhálózat hiányában nem tud bekapcsolódni a vállalat számítógépes vérkeringésébe.

L.Cs.K.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr413592761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása