Királykazettákat álmodik (Szatyor Győző soha nem felejti el szülőföldjét, az Ormánságot)
2017. december 06. írta: Ormánsági História

Királykazettákat álmodik (Szatyor Győző soha nem felejti el szülőföldjét, az Ormánságot)

Bogdása: Szatyor Győző, a neves grafikus és szobrász az Ormánságban nőtt fel, és ma is van itt műhelye. Munkáiból három nagyszabású tárlat is nyílik e hónapban Tésenfán, Szaporcán és Kémesen, majd 70. születésnapját életmű-kiállítással ünnepli az év végén.

2017. december 2 - az életműkiállítás megnyitója a pesti Vigadóban (Nagy Csaba jóvoltából)

  • Mit jelent Szatyor Győzőnek az Ormánság?

Bogdásán nőttem fel, és a szülőház mellett építettem  iparművészeti műhelyt magamnak, mely ma is működik. Kiss Géza kákicsi református lelkész Ormánság-monográfiáját mindenkor bibliaként kezeltem, és tudatosan visszatérek ide a munkáimmal. Első országos sikerem, főiskolás koromban egy linómetszet-sorozat, ugyancsak az Ormánságról szólt. A bogdásai műhelyben az ország minden részére készítünk faragott kapukat, kerítéseket, haranglábakat, kilátókat, játszótéri elemeket.

fentszatyorgyozo2ll-904x600.jpg

  • Azért ehhez nem elég a képzőművész jó ötlete, mi táplálja a mesteri kivitelezést?

- Falusi bognárok, ácsok mellett tanultam meg a szakmát, és a harminc esztendeje kiadott Faművesség könyvem ennek a tudásnak a tömény összegzése, napjainkban már tankönyvként is használják. Megjegyzem, most többek között ennek a folytatásán, a Faépítészet című köteten dolgozom.

  • Jön a Bőköz Fesztivál (augusztus 25-27.), melynek kiemelt vendége lesz. Hol és mit mutat be ezen a rendezvénysorozaton?- Tésenfán, Hoppál Péter tanyáján, a Pajta galériában a pusztuló tanyák, falvak grafikai sorozatom húsz alkotása látható majd, és a kovácsolt vassal kombinált „Szerszámemlékek” című faszobraim. Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban a Vajszlóhoz kötődő híres írónk, Kodolányi János könyveihez készített illusztrációimból lesz öszeállítás, és jut mellé tíz az életfa-szobraimból is. A legnagyobb tárlat a kémesi templomba kerül, királykazettákból. A reformáció 500. évfordulójára Baranya összes református templomának megalkottam a központi helyen található királykazettáját, református szimbólumokkal, a település nevével, bibliai idézetekkel. Ezek a kazetták bekeretezve kerülnek fel mindenütt a templomfalak kiemelt helyére. Ebből 44 az Ormánság templomaiban lesz látható,s Kémesen most 24-et, a bőközi gyűjteményt mutatjuk be.

A 2017-es Bőköz Fesztiválon készült képek 

  • Kezdettől a Baranya Megyei Értéktár elnöke. Hol tart ez a projekt?

 - Évente háromszor is összeülünk, hogy minden igényt elbíráljunk, és közel félszáz tételből áll már a listánk, melyből jó néhány eséllyel pályázik a hungarikum címre is.

  • Idén tölti be a hetvenedik életévét, és a jelek szerint nem unatkozik.

 -Ha már az évfordulót említi, az idei legfőbb esemény december 2-án a budapesti Vigadóban lesz, az életmű-kiállításom, s addigra összeáll az életműkönyvem is. Továbbá 90 százalékos állapotban van egy másik írásos művem, a Mesterségek dícsérete – Az ormánsági virágzó asztalosok emlékére. Azért marad még egy nagy álmom: szeretném, ha a  szülőházamból ormánsági alkotótelep születne.

 Tanár és művész

Szatyor Győző 1947-ben született Bogdásán. Sellyén érettségizett, a Pécsi  földrajz-rajz szakon végezte el. 1972-ben a tanárai Horváth Olivér és  Kelle Sándor voltak. Nyolc évet tanított általánosban, tizenkettőt a  Művészeti  Szakközépiskolában. Gyermekkora óta rajzol, fest, farag. Népi iparművész, grafikus, festő, szobrász, 1987 óta hivatásos művész, a Pécsi Grafikai Műhely vezetője volt éveken át. Alapítója a Magyar  lukafai  Néprajzi Műhelynek, az Ormánsági Művészeti Központ Alapítványának. Nős, három gyermeke van, Miklós 42, Zsuzsa 40, Győző 32 éves.

  Mészáros B. Endre

(A cikk szerzőjének hozzájárulásával, az eredeti megjelenés: Dunántúli Napló 2017. augusztus 9. - a szerk.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr4013450649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása