Ormánsági falukról neveztek el budapesti utcákat
2017. szeptember 04. írta: Ormánsági História

Ormánsági falukról neveztek el budapesti utcákat

13,3 kilométer távolságra van a zalátai templom tornya a drávafoki templomtoronytól. De ha úgy kérdezem, hogy a Zaláta utca milyen távolságra van a Drávafok utcától, akkor már pár embernek már beletörne a bicskája ennek a kérdésnek a megválaszolásába.. Arról nem is beszélve, hogy a Küküllő, Bálványos és Zalatna is milyen közel van, ha történetesen utcanevekről beszélünk a székesfővárosban.

Zaláta utca - Az utcát 1983-ban nevezték el, előzőleg 632. utca volt. A Szent Imre-kertvárosban (a XVIII. kerületi egyik telepe) az 1930-as években erdélyi elszakított városokról nevezték el az utcákat (pl. Nagyenyed, Zalatna). A telep bővítésével részben megtartották ezt a hagyományt, de nyilván a nyolcvanas évek elején nem volt ildomos az efféle irredenta hagyományt folytatni. Így kerültek különböző kisebb községek (a nevek kiválasztásának pontos okát nem ismerni), az utcanévtáblákra.

Ha megnézik a térképen a környékbeli neveket, többségük éppen Baranyából való (pl. Babarc, Beremend, Drávacsehi, Drávafok, Egerág, Gyöngyfa, Hímesháza, Kétújfalu, Véménd). - Forrás: Pápai Tamás László (Bp. XVIII. ker.)

 A Zaláta utcának egy külön érdekessége is. A Fővárosi Tanács VB. 1983. szeptember 27-i jegyzőkönyvéből (aznap született a döntés) kiderül, hogy az első lépésben utcatáblákra szánt baranyai kistelepülések között a XVIII. kerület vezetése nem szerepeltette Zalátát, sőt az az eredeti fővárosi előterjesztésben sem szerepelt. Pestszentlőrinc-Pestszentimre (akkor Pestlőrinc-Pestimre) vezetése az addigi 632. utcát Kékesd utcának akarta elnevezni. A tervezett névbokor összes többi javaslatát egyetértéssel fogadták, ezt azonban az illetékes fővárosi főosztály felülbírálta, mert a kerületben már volt egy Kékes nevű utca, "amelyhez az új, javasolt elnevezés hasonló hangzású és az egyértelmű tájékoztatást- nem kellően biztosítaná"

Ők ezért egy másik baranyai kistelepülés, Magyarbóly nevét írták a helyébe, s küldték tovább előzetes véleményeztetésre. Álláspontunkkal a véleményező szervek általában egyetértettek. Egy kivétel akadt csak, a Kartográfiai Vállalat, s az is egyedül a Magyarbólyról történő elnevezést kifogásolta (feltehetően egykori nemzetiségi összetétele, s az onnan történt német kitelepítések miatt). Ők javasolták, hogy helyette inkább "a szintén baranyai" Zaláta utca legyen a közterület, .Az ülésre ezt is azt is beterjesztették, de a testület tagjai meghajoltak a Kartográfia érvei előtt. A Zaláta utca javaslatot fogadták el.

 

Forrás: Pápai Tamás László (Bp. XVIII. ker.)

Hegedűs Sándor tanár úr közlése alapján

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr8612798752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása