Pecsétnyomók Zalátán
2017. augusztus 31. írta: Ormánsági História

Pecsétnyomók Zalátán

Egy település legfontosabb önigazgatási jelképei: a pecsétnyomók, a község címere, a község zászlója. A címer megtervezésekor a századokkal ezelőtti használatos pecsétek szolgáltak alapul. Egy a közelmúltban megjelent kötetnek köszönhetően mindenki megcsodálhatja és a régi pecsétnyomókat, tanulmányozhatja a régi motívumokat.
pecset_fejlec.png

A település neve először egy 1322-ből származó írott forrásban szerepel, Zalata névalakban. A Negol (Nygol) nemzatségbeli Kőrösiek és a nemzetségi Kőrösmonostor tulajdona. 1322-ben a Kőrösiek ezt a birtokukat eladták Sztárai Pálnak 60 márkáért. A török hódoltsági adóösszeírások szerint az adózók száma a XV. században növekedést mutatott. 1784-ben gróf Batthány Lajos birtoka. 1820-ban, mint a Bólyi Uradalom része, a Batthány család tulajdona.
Az első községi pecsétnyomó az 1700-as évek első felében készülhetett, viaszlenyomata egy 1784-ben keletkezett iraton található. Az álló ovális alakú, 23 x 22 mm nagyságú pecsét 19 x 15 mm-es zárt mezejében homorú pecséttalpon, elöl egy hegyével felfelé élével előre forduló ekevas, hátul egy átkötött gabonakéve áll. A pecsét külső pereme alatt a felirat: ZALATA 17xx (az évszám elmosódott).
1784.jpg
A következő pecsétnyomót 1784-ben vésték, melynek lenyomata 1785-ből maradt fenn. A kör alakú. 25 mm átmérőjű pecsét zárt mezejében tó látszik, a háttérben sűrű nádassal, a vízen három vadkacsa úszik, a vízben egy hal. Az égen felhőpamacsok, alatta egymás után 5 vadkacsa röpül. A pecsét külső pereme alatt a felirat: SIGILIVM, ZALLATAENSS 17X4.
1784-es_lenyomatu.jpg
A következő pecsétnyomó használatára 1851-től van adatunk. Az álló ovális alakú, 25 x 24 mm nagyságú pecsét 21 x 12 mm -es zárt mezejében elöl, egy hegyével felfelé élével előre forduló ekevas, mellette középen egy hegyével felfelé élével hátra forduló csoroszlya, mellette a pecsét hátsó részén egy gabonakalász lebeg. A pecsét külső pereme alatt a felirat ZALATO HELYSEG PESETJE. Mivel a lenyomat elnyomódott, csak valószínűsíthető a teljes szöveg.
1851.jpg
Források:
Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében (1985-86)
Baranya Megye településeinek címerei és zászlajai

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr9312794912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása