Ormánsági ízek - kötött tészta
2017. augusztus 31. írta: Ormánsági História

Ormánsági ízek - kötött tészta

Minden tájegységnek megvan a sajátos konyhája, bővelkedik gasztronómiai különlegességekben és finomságokban. Midőn először jártam ezen vidéken két dologgal kellett rögvest szembesülnöm: a kulinális örömök nagy becsben vannak, illetve számos általam (eddig) nem ismert finomság kerül ki az asztalra az ügyes háziasszonyok (urak) által!

Ezen első felismerésem helyes volt, pedig akkor még nem is láttam disznóvágást, falunapot, horgászverseny, spontán sütős-főzős-bográcsozós baráti összejöveteleket. Így szeptember végén, az októberi “vaskosabb” és komolyabb témák előtt tartsanak velem: befordulunk a konyhába! A receptek közlésénél két forrásra támaszkodom: egy autentikus változatra (amit jómagam is nagy kedvvel fogyasztok), a másikat pedig egy szakácskönyvben találtam.

Kötött tészta leves

14500577_305806103129540_5151496593001434141_o.jpg

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 50 dkg túró, tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, zsír, paprika, só.

Elkészítés: apróra vágjuk a hagymát, majd megfonnyasztjuk egy jó evőkanál zsíron. Teszünk hozzá piros paprikát és fölengedjük vízzel és megsózzuk. A lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk (olyan keménységű legyen, hogy könnyen lehessen nyújtani), ezt követően a tésztát kinyújtjuk és vékony csíkban rászórjuk a túrót, majd visszahajtjuk a tésztát (kétszer). Levágjuk azt a csíkot, amelyben a túró van és a végét megkötjük! Kb. 30 cm-es csíkok végére kötjük a bütyköt. A hagymás levet addig főzzük, amíg a hagyma megfő, ezt követően belerakjuk a megkötött tésztát. Amikor a lé tetejére feljön a "köcölék", akkor megfőtt a tészta és lehet tálalni (ízlés szerint tejföllel meghintve). Jó étvágyat!

"Jó száz évvel ezelőtt, ha a legény szüleivel, keresztapjával háztűznézőbe- "helnízni" - ment, első útja a gyúródeszkához - a "gyúrótáblához" - vezetett: vajjon tiszta-é? Bolond anya, aki erre az alkalomra nem tesz mindent tisztába a konyhában! - gondolhatná valaki. Valóban. Csakhogy a faedény rávall a rendetlen gazdasszonyra! Meglátszik rajta, hogy csak arra a napra akarták-e patyolatra súrolni, vagy minden tésztasodrás után tisztán akasztották a szögre. Kifőtt tésztákat, vagy, ahogy nálunk mondják: tésztákat az országban mindenütt készítettek és készítenek. Mindenhol ismert változataiból csak azt az egy-két fogást adjuk közre, ami talán más, mint az ország többi részében. "
14425330_305800233130127_6724184208362171273_o.jpg
(Begovácz Rózsa, Sarosácz György, Simon Ferencné, Wild Katalin: Baranyai konyha - Pannónia könyvek, 1992)

 

 

 

 Kötött tészta

1/2 kg liszt, 1 tojás, 1/2 kk. só, a tésztába annyi víz, hogy keményre gyúrható legyen, a kifőzéshez 3 l víz, benne 1 ek. só, a töltelékbe és a tetejére: 1/2 kg túró, 1 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 kk. só, vagy 2 ek. zsír, 2 jó fej vöröshagyma, 1 tetézett ek. édes törtpaprika, 2 ek. zsírban 2 dl zsömlemorzsa.

Kétféle töltelékkel készülhet: zsíron párolt, tört-paprikás vöröshagymával vagy sóval-tejföllel-tojással megkevert túróval. A vékonyra kisodort (kinyújtott laskatésztát a gyúrótábla szélén 2-3 cm-es szélességben megszórjuk töltelékkel. Háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk, és az így kapott hurkából 15-20 cm-es darabokat vágva, laza csomót kötünk belőle. Így haladunk végig az egész levélen. Ha mind kész, forrásban lévő sós vízbe dobjuk és kifőzzük. Ennek is kell egy "miatyánknyi" idő! De legalább negyed óra. Ha kiszedtük, tölteléke szerint paprikás-hagymás zsírt, vagy megkevert túrót, pirított zsemlemorzsát teszünk a tetejére. Levével együtt fogyasztva kiadós leves; így inkább a hagymás változat került a tányérokra.Jó étvágyat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr1812794860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása