Minden tájegységnek megvan a sajátos konyhája, bővelkedik gasztronómiai különlegességekben és finomságokban. Midőn először jártam ezen vidéken két dologgal kellett rögvest szembesülnöm: a kulinális örömök nagy becsben vannak, illetve számos általam (eddig) nem ismert finomság kerül ki az asztalra az ügyes háziasszonyok (urak) által!
Ezen első felismerésem helyes volt, pedig akkor még nem is láttam disznóvágást, falunapot, horgászverseny, spontán sütős-főzős-bográcsozós baráti összejöveteleket. Így szeptember végén, az októberi “vaskosabb” és komolyabb témák előtt tartsanak velem: befordulunk a konyhába! A receptek közlésénél két forrásra támaszkodom: egy autentikus változatra (amit jómagam is nagy kedvvel fogyasztok), a másikat pedig egy szakácskönyvben találtam.
Kötött tészta leves
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 50 dkg túró, tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, zsír, paprika, só.
Elkészítés: apróra vágjuk a hagymát, majd megfonnyasztjuk egy jó evőkanál zsíron. Teszünk hozzá piros paprikát és fölengedjük vízzel és megsózzuk. A lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk (olyan keménységű legyen, hogy könnyen lehessen nyújtani), ezt követően a tésztát kinyújtjuk és vékony csíkban rászórjuk a túrót, majd visszahajtjuk a tésztát (kétszer). Levágjuk azt a csíkot, amelyben a túró van és a végét megkötjük! Kb. 30 cm-es csíkok végére kötjük a bütyköt. A hagymás levet addig főzzük, amíg a hagyma megfő, ezt követően belerakjuk a megkötött tésztát. Amikor a lé tetejére feljön a "köcölék", akkor megfőtt a tészta és lehet tálalni (ízlés szerint tejföllel meghintve). Jó étvágyat!

Kötött tészta
1/2 kg liszt, 1 tojás, 1/2 kk. só, a tésztába annyi víz, hogy keményre gyúrható legyen, a kifőzéshez 3 l víz, benne 1 ek. só, a töltelékbe és a tetejére: 1/2 kg túró, 1 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 kk. só, vagy 2 ek. zsír, 2 jó fej vöröshagyma, 1 tetézett ek. édes törtpaprika, 2 ek. zsírban 2 dl zsömlemorzsa.
Kétféle töltelékkel készülhet: zsíron párolt, tört-paprikás vöröshagymával vagy sóval-tejföllel-tojással megkevert túróval. A vékonyra kisodort (kinyújtott laskatésztát a gyúrótábla szélén 2-3 cm-es szélességben megszórjuk töltelékkel. Háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk, és az így kapott hurkából 15-20 cm-es darabokat vágva, laza csomót kötünk belőle. Így haladunk végig az egész levélen. Ha mind kész, forrásban lévő sós vízbe dobjuk és kifőzzük. Ennek is kell egy "miatyánknyi" idő! De legalább negyed óra. Ha kiszedtük, tölteléke szerint paprikás-hagymás zsírt, vagy megkevert túrót, pirított zsemlemorzsát teszünk a tetejére. Levével együtt fogyasztva kiadós leves; így inkább a hagymás változat került a tányérokra.Jó étvágyat!