Az Ormánság senkié se - dokumentumfilm (2007)
2017. augusztus 31. írta: Ormánsági História

Az Ormánság senkié se - dokumentumfilm (2007)

 Az Ormánság senkié se - hangzott el a zalátai határban, ami végül is  Kisfaludy Andrása dokumentumfilmjének címe is lett. Az ominózus mondat 48,23-nál hangzik el, amikor Hekler Tibor, a zalátai polgármester a film szereplőivel a régi, megszűnt vasútvonalról és a felrobbantott, Horvátországgal összekötő híd kapcsán elmélkednek...Az Ormánság senki se - hangzik el, majd fogalmazódik meg a válasz:

hát a miénk marad.

A zalátaiak a Felszámolás, megszűnés c. komor fejezetben kaptak helyet (kezdődik 44p 10mp-nél). Először Tar László mesél a régi iskoláról, ahol 1986-87-ben történelem-orosz-magyar tárgyakat tanított, majd a Dráva partjára vezet az út, s végül a mostani Koccintónál folytatódnak a régi történetek , a mesélő Szabó Ágota néni (49p 06mp), aki beavat minket abba, hogy a zalátai tejes gazdák tejbegyűjtő állomása áll egykoron a kocsma helyén. Anno 3-400 tehén legelt még akkor a határban, s vitték a tejet Sellyére...

Ha úgy érzi a Kedves Olvasó, hogy érdemes ezt a filmet minél több emberhez eljuttatni, akkor ezt egy megosztással elősegíthetik.

A filmről

A filmszociográfia a halmozottan hátrányos helyzetű Ormánságot mutatja be. Munkanélküliség, szegénység, elnéptelenedés, megélhetési bűnözés, iskolák, posták bezárása sújtja a perifériára szorult vidéket. Van-e kilábalás a jövőkép nélküli, kilátástalan helyzetből?

rendező: Kisfaludy András

forgatókönyvírók: Kisfaludy András, Kisfaludy Nóra

operatőr: Balog Gábor

dramaturg: Fakan Balázs

vágó: Czeilik Mária

hang: Hollósi László, Blaskó György

technikus: Vas György kamera 2. felvétel-technika: Szanda Márton AVID technika – Snitt Stúdió: Szarka Attila gyártásvezető: Fabók István

Díjak: 40. Magyar Filmszemle – Országos Diákzsűri dokumentumfilmes fődíját (2009), MADE-OKM Kamera-díj (2009)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr2012795192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása