Ormánság a filmvásznon - Vajúdás (1964)
2017. augusztus 30. írta: Ormánsági História

Ormánság a filmvásznon - Vajúdás (1964)

A Vajúdást - Wiedermann Károly 1964-ben készített filmje. A dokumentumfilm bemutatja a híressé vált egykézést mellett a jelen kor hétköznapjait (a motoros cúni tanárnő 16.56 percnél, a kémesi tanító 14.00, a sellyei presszó 15.22, a kémesi kertészet 20.40).

Egyfajta időutazás a film. Az öt évtizeddel ezelőtti filmben még felsejlik egy régi világ képe, még tapintható az előző gerenerációk átkos örökségének, az egykének hatása. A rendszer pátoszát ma már megmosolyogjuk, amikor a vajúdás után megszületik az ormánsági polgár, a kisgyermek, de a térség iránt érdeklődőknek kötelezően megnézendő dokumentumfilm, korrajz a hatvanas évek közepéből.

Az egykéről sokan és sokféle képen írtak, rendeztek mozit. Wiedermann Károly rendező, akinek a nevéhez fűződik többek között az Egy óra múlva itt vagyok magyar sorozat is, de a Vajúdás filmje dokumentarista.Az egyke tárgykörében született műveknek a legnevesebb darabjai éppenséggel Vajszlóhoz kapcsolódnak! A Kodolányi adaptáció, a Földindulás (1939) c. film, és a szépemlékű körorvos, aki a Hulló magyarság (1938) c. könyvében ír a témakörről - Hídvégi János.

Ha úgy érzi a Kedves Olvasó, hogy érdemes ezt a filmet minél több emberhez eljuttatni, akkor ezt egy megosztással elősegíthetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr3712790778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása