Művelődési házat adtak át Vajszlón (1989)
2017. augusztus 30. írta: Ormánsági História

Művelődési házat adtak át Vajszlón (1989)


"Olyan időkben, amikor inkább bezárják a művelődési házakat, öröm hírt adni arról, hogy avattak egyet: Vajszlón tegnap népes közönség előtt Katona Zoltán tanácselnök mondott ünnepi beszédet az új művelődési házban. A vajszlóiaknak sem adták ingyen a szép épületet, mondhatnánk, megszenvedtek érte. A régi kultúrház a hetvenes évek közepe óta egyre kevésbé volt alkalmas arra, hogy betöltse hivatását, 1981-ben be is zárták, azóta a klubok, előadássorozatok, a fotószakkör, a népfőiskola mind más, arra alig alkalmas helyen tartotta foglakozásait. A Meskete Színpad pedig, az általános iskolások színjátszó köre, amely szerte a megyében már sok sikert aratott, csak most, az új házban tudott először a hazaiak előtt színpadra lépni.

muv_haz_avatas_vajszlo.png

Kép: Dunántúli Napló, 1989. július 22. szombat

Tizenhárom község 5300 lakosa várta tehát a tegnapi megnyitót.
A régi, még a múlt században épült gőzmalom épületéhez toldottak hozzá annyit, klubokat, kis előadótermet, irodákat és egy pódiumszínpaddal ellátott, 240 személyes nagytermet lehessen benne kialakítani. A terveket Svatis Pál készítette, a kivitelezők a vajszlói tanács építőbrigádja és a sellyei költségvetési üzem dolgozói voltak. A munka hat évig tartott, s közben le is égett a félig kész épület. Összesen 12 millió forintba került a ház, a berendezés, felszerelés – a tanácsnak sokat segítettek a helybeli gazdasági szervezetek és a kisiparosok.

muvhaz_szloboda_istvan_fotoja.jpgKatona Zoltán elnök megnyitó beszédében áttekintette az építkezés küzdelmes történetét. Beszélt a Vajszlón és a környező falvakban élők kulturális igényeiről, a vidék irodalomban és néprajzi művekben megörökített hagyományairól, amelyek feldolgozása Kodolányi János, Kiss Géza és mások nevéhez fűződik, s amelyek Illyés Gyula érdeklődését is felkeltették. „Velejéig hamis” állításnak minősítette, hogy ezen a vidéken a húszas-harmincas évekhez képest nem változott semmi. Beszélt a művelődési ház majdani programjáról is, amelyet Tömös Mihó László igazgató irányít. Az épületben helyezték el Haraszti Pál vajszlói születésű pécsi festőművész képeit, amelyeket a falunak ajándékozott. 
A megnyitó után az óvodások, a Meskete Színpad és a romonyai népi együttes adott műsort."

Kép: Szloboda István képe a mostani művelődési házról

 

(Dunántúli Napló, 1989. július 22. szombat)

A cikket a Dunántúli Naplóban G.T. szignálta

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr9812790640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása