Megszűnt vasútvonalak
2017. augusztus 30. írta: Ormánsági História

Megszűnt vasútvonalak

Tíz éve zárt be 478 kilométernyi mellékvonal, köztük a 62-es számú, Sellye–Villány vonal

Úgy kétszáz éve kezdték a vasútvonalak behálózni a kontinenst. Petőfi még ezt írta: "Száz vasútat, ezeret! Csináljatok, csináljatok! Hadd fussák be a világot, Mint a testet az erek." (Vasúton, 1847.)
A századfordulón megépültnek a baranyai vasutak is: Szentlőrinc-Szlatina-Našici HÉV,Drávavölgyi HÉV. A 20. század fordulójának környéke a helyiérdekű vasutak (HÉV-ek) aranykora volt, amelyekből az első világháború kitöréséig több ezer kilométer épült

Kodolányi eképpen írt:
,, Utazunk ... Gyorsan elkészülök , csakhamar kint állunk a kicsiny vajszlói állomáson , s a derengő hajnalban várjuk a vonatot . Csakhamar bedöcög a vonat , s fölszállunk . Szinte szótlanul utazunk Harkányig, ott át kell szállnunk . Még holdvilágnál megérkezünk. Élesen látom az állomás mellett fölnyúló néma jegenyéket , egy kis ezüstfényű tó csillogó fodrait . " (Kodolányi János : Süllyedő világ , vajszlói gyermekévek)

Mi az a tíz év?! – hördülnek fel, akik már nem gyerekek. Mégis, az elmúlt évtizedben rengeteg dolog változott a vasúton, néhány pedig időtlen életét éli azóta is. De mi történt 2007. március 3-án, szombaton?
Ezen a szomorú, esős, nyirkos napon közlekedett utoljára személyvonat az ország 478 kilométernyi vicinálisán, tizennégy vonalon és vonalszakaszon, köztük a 62-es számú, Sellye–Villány.

Felhasznált források: iho.hu (http://iho.hu/…/vot-tiz-eve-zart-be-478-kilometernyi-mellek…)
Vörös Attila cikke, Molnár Zsófi FB bejegyzése és Moór Attila filmje.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr7612790738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása