Kincses Baranya - ormánsági gímszarvas
2017. augusztus 30. írta: Ormánsági História

Kincses Baranya - ormánsági gímszarvas

17612-kincses-baranya-fesztival.jpgKincsek között élünk! Ezen rovatunkban a Baranya Megyei Értéktárban szereplő értékeket mutatjuk be.  Ezzel támogatni kívánja oldalunk a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását.  

Az 1800-as évek végétől Draskovich Iván gróf ormánsági birtokán szakszerű gímszarvas-gazdálkodásba kezdett. Olyan magas színvonalú vadaskerti tevékenységet művelt, mely a későbbiekben európai hírű lett.

 
gimszarvas_fej_vagott.jpg

A céltudatos tenyésztés és selejtezés eredményeként az 1937-es berlini nemzetközi vadászati világkiállításon fő attrakcióként mutatták be a Draskovich uradalomban elejtett 10 legerősebb gímszarvas trófeát. A szabad területen élő szarvasállomány szakszerű kezelésének és selejtezésének eredményeként világrekord trófeák kerültek bemutatásra.

A II. világháború pusztítása a vadaskertet sem kímélte, így az ott élő gímállomány a környező területen szóródott szét. 1963-ban ejtették el azt a 15 kg trófeasúlyú bikát, mely akkor a nemzetközi világranglista 2. helyén végzett. A Draskovich Iván által elkezdett munkát a háború után az Mecseki Erdőgazdaság folytatta, a szakszerű munka eredményeként Sellye környékén az Ormánság lett az ország egyik legkiválóbb gímszarvasos tájegysége.

A “Draskovich-szarvasok” genetikai örökségeként (hosszú és vastag, szépen gyöngyözött agancsszár, hosszú középág és jégág, ívelt szemág, erős terpesztés, 4-5 ágú szép korona, 13-15 kg trófeasúly) még napjainkban is önálló fogalom az ormánsági szarvas.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr5812789682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása