A községi krónikaírás bevezetéséről (1971)
2018. január 02. írta: Ormánsági História

A községi krónikaírás bevezetéséről (1971)

44/1971. (III. 19.) V.B. sz. határozat

a községi krónikaírás bevezetéséről

 

  1. A Végrehajtó Bizottság a községi krónikaírást aktuális községpolitikai és kulturális feladatnak tekinti, ezért 1972. január 1-től a krónikaírást a megye minden nagyközségi és községi tanács vb. folyamatos feladatává teszi. A krónikát községenként kell vezetni, de a feladatért az önálló, illetve közös tanácsú községek végrehajtó bizottságai felelősek. A nagyközségi, községi tanácsok végrehajtó bizottságai hatásköri területükön gondoskodjanak a megfelelő személyekről, aki a krónikaírást végzik és a szükséges anyagi fedezetet is saját költségvetésük keretében biztosítják (naplófüzet, papír, dosszié, fotó s egyéb dokumentumok gyűjtése stb.)1971_kronikairas.jpg

       

 A krónikát két példányban vezessék és minden év első tanácsülésén az előző évi községkrónikát tárgyalják         meg. Az így hitelesített krónika egy példányát a tárgyévet követő március 30-ig küldjék meg a megyei                     Levéltár          igazgatóságának, a másik példányt pedig a községi tanács vb. őrizze meg. Határidő 1972.                  január 1., illetve             folyamatos, Felelős: valamennyi nagyközségi és községi tanács vb-elnöke.

  1. A Végrehajtó Bizottság megbízza a megyei Levéltár igazgatóságát, hogy a községi krónikaírást szervezze meg, folyamatosan irányítsa és ellenőrizze. Dolgozza ki a krónikaírás tematikáját és módszereit. Gondoskodjék továbbá a megyei Levéltárba beérkezett anyag szakszerű lektorálásáról, őrzéséről, segédlettel való ellátásáról. A Levéltár igazgatója a krónikaírás megszervezésére, lektorálására, elvi és módszertani irányítására tudományos munkaerőt állítson be. A vb. erre a Levéltárban rendelkezésre álló havi 1000,-Ft béralap kiegészítésére április 1-től 1200,-Ft béralapot engedélyez. A megyei levéltár igazgatja a járási hivatalok vezetőivel együttműködve 1971. szeptember-októberben szervezzen járásonként konferenciát a krónikaírás elvi-módszertani kérdéseiről. 1973. július 1-ig pedig számoljon be a vb-nek a községi krónikaírás első éves tapasztalatairól. Felelős: dr. Szita László levéltár igazgató. Orosz Ferenc pü.o.vezető. Határidő: 1971. október 30, illetve folyamatos 1973. július 1-ig.
  2. A járási hivatalok elnökei felügyeleti tevékenységük keretében folyamatosan segítsék és ellenőrizzék a községi krónikaírást. Határidő: folyamatos. Felelős: járási hivatalok elnökei.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr2813543965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása