Besence - Várhely
2018. december 04. írta: Ormánsági História

Besence - Várhely

 Az ormánsági Besence neve állítólag a besenyőkkel kapcsolatos s szlávok ajkán keletkezett volna. Végül is lehetséges, a Dráva vidékén elég sok szláv eredetű helynevet is ismerünk.

A falu határában van egy Várhely név, melyhez eddig nem tudtunk kézzelfogható objektumot társítani. Tegnap a műholdképen észleltem egy kerek, az Árpád-kori nemesi várakra jellemző méretű jelenséget:

  

besence-mh.jpg

 

Forrás:
DénesJózsef várkutató blogja:  https://djnaploja.wordpress.com/2014/05/23/besence-varhely/

A felvetés megállja a helyét, a Wikipedia az alábbiakat írja a településről:

Besence és környéke már az ókorban is lakott hely volt. Területén római korból származó telep nyomait tárták fel. Az itteni dombon egykor földvár is állt.

Az oklevelek 1338-ban említették először Olbescen néven. Nevének eredete kapcsolatba hozható a besenyő népnévvel. A feltevések szerint a királyi testőrséghez tartozó katona besenyők lakhelye volt.

A Kisbesence nevű dűlőben középkori erőd nyomai találhatók. Ezt a részt mély, vízzel körülvett sáncrendszer védte, melynek neve Besanc volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr214405868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása