Falukrónika – Zaláta 1972
2018. november 25. írta: Ormánsági História

Falukrónika – Zaláta 1972

 

1.) A zárszámadás 1972. február 26-án.

720 ezer Ft hiánnyal zárult az 1971-es gazdasági év.

A beszámolóból, valamint az 1972. évi tervet elfogadta a közgyűlés.

Bizalmat a vezetéstől megvonták a tagok, március 10-én került sor az új vezetőség megválasztására. 

2.) A presszó megnyílt 1972. április 29-én.

Az ÁFÉSZ átalakulással hozta létre. Beruházás: 40.000,-Ft.

 42649447_705242423185904_2621887670883713024_n.jpg

3.) A TSZ egyesülő ülése: 1972. június 23.

187 igenlő és 9 nem szavazattal a közgyűlés elhatározta egyesülését a Vejti-Piskó-Hirics közös tsz-szel. Az egyesülés 1972. július 1-vel határozták meg.

4.) Ravatalozó építése június 29-én befejeződött. Építési költsége 202 ezer Ft, belső felszerelése 16.000,-Ft.

5.) Árvíz sújtotta a községet 1972. július 18-27-ig. Nagyarányú esőzés indult július 11-én és napokig tartott.

 1972_zalata.jpg

A védekezési munka július 17-én indult meg. A töltés kocsiátjáróját elzárták, átereszeket lezárták. 18-án a pécsi árvízvédelmi csoport érkezett meg. 3 szivattyú, 3 dömper, 21 ezer homokzsák szolgálta a védekezést. Az addig mért maximum fölé emelkedett a víz. Elérte a töltés koronáját, sőt két-három helyen átlépte volna a töltést, ha idejében nem töltődik fel homokzsákokkal.
Egyes helyeken a 3-4 sor zsákot kellett elhelyezni. A védelemben a szomszédos községek lakói (Vajszló, Kemse) is segédkeztek. Kb. 600 idegen fő, és a helyi lakosság. Apadás1972. Július 21-én kezdődik. A víz alá került területek nagysága 800 kh. Anyagi kár: kb. 4 millió forint. A község területén anyagi kár nem keletkezett. A kutakat a KÖJÁL fertőtlenítette.

Az ár levonulása után a vízügyi hatóságok újból emelték az egész gátrendszert.

6.) Az általános iskola külső és belső nagytakarítása, festés, mázolás befejeződik 1972. augusztus 29-én.

7.) Az 1971/72-es tanévet a következő főbb eredményekkel zártuk.

Tanulók létszáma: 72 fő

Tanulmányi átlag: 3,1

Bukások száma: 2

Mulasztások átlaga: 23 óra (4,6 nap)

 

8.) Az önkéntes tűzoltók a járási versenyen I. helyezést értek el 1972. október 20-án. A testület elnöke: Szolykó János vb. Elnök, parancsnok: Csincsa József.

9.) Az önkéntes tűzoltók a megyei versenyen is részt vettek. 1972. december 9-én, ahol szintén az első helyezést érték el.

10.) A községünkben az év folyamán több vándor-cirkusz szerepelt. (Bende Ferenc, Péter Károly, Vidám Cirkusz). „Telt házban” adták elő műsoraikat. A műsoron bohóc, kötéltánc, tőrdobáló, bűvész számok szerepeltek. A legutóbbi társulat 1972. december 10-én lépett fel.

11.) A Közös Községi Tanács 5 éves tervében szereplő Rákóczi utcai kövesút megépítésének munkálatai november 23-án kezdődtek meg. A munkálatokat a Sellyei Költségvetési Üzem végzi. A tanács mozgósítására a helyi dolgozók is társadalmi munkával segítenek a megépítésben. A befejezés 1973 tavaszán várható.

12.) „Ki tud többet Petőfiről” címmel szellemi vetélkedő volt a klubban, ahol 28 KISZ-tag részvételével bonyolítottuk le a vetélkedőt 1972. december 28-án. A vetélkedőt a Határőrséggel közösen bonyolítottuk le. A vetélkedő első helyezettje ….István (nem olvasható- a szerk.), a második helyezett Molnár Gyöngyi. E két helyezett képviseli a KISZ szervezetet egy későbbi időpontban megrendezendő körzeti vetélkedőn.

13.) 1972. december 30-án emlékezett meg községünk Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján a költőről.letoltes_5.jpg

Az emlékesten méltattuk Petőfi életútját. Több szavalat, majd két oratorikus előadás volt. (Dicsértessék a nép neve. Szólj erősen lantom). Utána az ált. iskolásokkal nyilvános szellemi vetélkedőt rendeztünk, melybe a község is bekapcsolódott.

A vetélkedőt 10 fordulóval, 3-as csoportokkal bonyolítottuk le. A vetélkedő győztese Tóth Csaba, Vántus Éva és Valtner Juliannából álló csoport lett. Pénzjutalomban részesültek az első három helyen végzett csoportok. A közösség néhány tagja is jutalomban részesült. A megemlékezést bál követte. Az emlékezésen kb. 110 fő vett részt.

Lezártam 13 bejegyzéssel.

Zaláta, 1972. december 31-én.

Kapes Ottó

krónikaíró

 

Az  1972-es év a nagyvilágban


Január 30. Véres vasárnap. Tizenhárman meghalnak, amikor brit katonák tüzet nyitnak ír tüntetőkre Londonderryben.
Február 21-25. Nixon amerikai elnök utazása Kínába. A két ország koreai háború óta feszült helyzete enyhülni kezd. A képen Csou En-Laj a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke (szürkében)
Március 2. Az Egyesült Államokból útjára indul a Pioneer-10 űrszonda a Naprendszer külső bolygóinak kutatására
Egészen 2003-ig szolgáltatott adatokat, amikorra akkumulátorai lemerültek. Dolga végeztével a vörös Aldebaran felé vette útját, amit kétmillió év múlva érhet el. Fedélzetén a műszerek mellett ezt a fémlapot is hordozza, melyben a kiindulási állomása a Föld van megjelölve lakóinak rajzaival.

Április 4. Ausztriában megkezdik a zwetendorfi atomerőmű építését
A kalandos történetű erőmű soha egyetlen watt atomenergiával előállított áramot sem termelt, mert elkészültekor (már az első urán fűtőelemek is a helyükön voltak) az 1978-ra kiírt népszavazással a lakosság elsöprő többséggel leszavazta az elindítását. Ennek elsődleges oka a majdani kiégett fűtőelemek elhelyezésének kérdése volt, mert egyetlen település sem engedélyezte területén azt.

Május 8. A Fekete Szeptember nevű palesztin szervezet elfoglalja a belga SABENA társaság 571-es Bécs-Tel Aviv járatát, fedélzetén 97 utassal és 7 főnyi legénységgel. A Tel Aviv-i reptéren az izraeli különleges erők megrohamozzák a gépet és a négy terroristából kettőt megölnek. Az utasok közül hárman sérülnek meg, egyikük később belehal sérüléseibe

Június 17. A washingtoni Watergate irodaház őrszeme az éjszaka folyamán gyanús mozgást észlel a Demokrata párt elnökének bérelt irodájában. A helyszínen a megérkező rendőrök öt férfit fognak el, ezzel kezdetét veszi a Watergate-botrány, ami az akkor hivatalban lévő Nixon elnök lemondásához vezetett.
Később kiderült, hogy lehallgatókészülékek elhelyezése volt a cél és ezt maga az elnök adta utasításba. A hangfelvételek, amik a Fehér Házban készültek ezt egyértelműen bizonyítják. Nixon lemondása után az alelnök Gerald Ford vette át az elnöki teendőket, aki példátlan módon elnöki kegyelemben részesítette Nixont.

Szeptember 5. A müncheni túszdráma. A XX. nyári olimpiai játékokon a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet (már megint!) az izraeli csapat 11 sportolóját ejtette túszul. Két sportoló rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok balul sikerült kiszabadítási akciója során az összes többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is.

Október 13. Az Andokban lezuhan az uruguayi rögbicsapat repülője. A hihetetlen és szörnyű kaland túlélőit 72 nap után mentik meg.

Az  1972-es év Magyarországon

Március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hivatalos megemlékezései után a Petőfi-szobornál - egyetemisták részvételével - összegyűlt kisebb tömeg a Várban, majd a Batthyány-örökmécsesnél tartott nem engedélyezett ünnepséget, amelyben államellenes dalok és jelszavak, valamint szitkok hangzottak el.1956 óta ez volt az első tömeges megmozdulás. 85 főt vettek őrizetbe és feloszlatták a demonstrációt.

1972. jún. 17. Belügyminisztériumi rendelet korlátozza a szeszes italok árusítását és fogyasztását. Reggel kilenc óra előtt nem lehet árusítani, közterületeken tilos az alkoholfogyasztás. 

1972. jún. 25. Cegléden nagyszabású ünnepséggel emlékeznek meg Dózsa György születésének 500. évfordulójáról. 

1972. nov. 2. Minisztertanácsi rendelet szerint magánszemélyek tulajdonában teherautó vagy busz nem lehet. 

December 26. Domján Edit magyar színésznő - ahogyan korábban is mondogatta - negyvenedik születésnapja után önkezével vetett véget életének. Szécsi Pállal (aki másfél évvel később szintén öngyilkos lett) véget ért viharos szerelmének emlékétől nem tudott szabadulni és - ahogy többször utalt rá - nem akart megöregedni

1972. dec. 31. A televízió szilveszteri műsorában fellép Gina Lollobrigida. 

Foci: Az Újpesti Dózsa nyeri az NB-1-et, (az Európa-bajnokságot az NSZK nyerte)

Táncdalfesztivál: Kovács Kati,  Add már, Uram, az esőt! c. számmal végzett az első helyen

 

 

 forrás: https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu, wikipedia, zalátai falukrónika (Kapes Ottó), http://beszelo.c3.hu, wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr8414389204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása