A foci és a hittan (gyermekkori emlékeim viharában)
2018. október 03. írta: Ormánsági História

A foci és a hittan (gyermekkori emlékeim viharában)

A foci és a hittan!!

Az Ormánsági tájegység köztudottan sok aprófalvas településekből áll.Ezekben a községekben alapvetően református vallású polgárok éltek! Kevés számban de katolikus vallásúak is akadtak.Eljött számomra a várva várt nap és szeptemberi születésű révén év vesztesként 1961-ben megkezdhettem általános iskolai tanulmányaimat a Nagycsány Község Állami Általános Iskolájának első osztályában!

focizo_pap.PNG

 

Fotó: illusztráció 

A szüleim nem voltak igazán vallásos emberek de néha vasárnaponként vagy nagyobb ünnepek alkalmával húsvétkor és karácsonykor mindig részt vettek a miséken! És jött számomra a feladat, elhatározták,hogy református lévén nekem konfirmálnom kell! Igen ám de előtte a tisztelendő úr által meghatározott napokon és időben hittan órákon kellet részt venni! Persze itt kezdődtek a gondok most focizunk délutánonként a haverokkal vagy megyünk hittan órára?

No mi az előbbit választottuk volna de a tisztelendő úr szigorúan meghatározta hogy minden órán részt kell venni! Mivel meg kellet tanulni a miatyánkot meg több vallási éneket is!Történt egyszer,hogy úgy belefeledkeztünk a nagy foci csaták alatt a hittan oktatás idejébe,hogy arra eszméltünk fel hogy jön a tisztelendő úr.Hú ha ebből piszok nagy balhé lesz gondoltuk.Mikor hozzánk ért illedelmesen köszöntünk és mielőtt bár mi is történt volna meg kérdezte tőlünk,hogy melyik csapat áll vesztésre és a vesztes csapatott erősítve beállt közénk focizni!Látta persze hogy már nem akkora viharral megy a csata javasolta hogy akkor menjünk és beszéljük meg a hittan óra anyagát! A tisztelendő úr egy kis Panni robogóval közlekedett mert több falu is tartozott a körzetéhez

!Ezt a robogott egy kézi kar segítségével lehetett beindítani ami bizony sokszor megmakacsolta magát és ekkor mi voltunk az önindító amikor betoltuk a Pannit!Ennek fejében esetenként a tisztelendő úr engedett néha egy egy kört menni a Pannival! És elérkezett a konfirmálás ideje egy szép vasárnapi nap! De mit ad isten a szomszéd falu foci csapata pont erre a napra jelezte,hogy meg akar mérkőzni velünk!Na puff neki egyik baj jön a másik után!De szerencsésen megoldódott minden a konfirmálás is meg a foci csata is!!

Hogy ki nyerte a meccset azt ne kérdezzétek mert haverok voltunk és megállapodtunk egy döntetlenbe!!A vég következtetés: Mindent meg lehet oldani csak emberség és akarat kell hozzá!

 

Tabi László visszaemlékezése

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr3314196213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása