VÁNDORMOZI AZ ORMÁNSÁGBAN!!
2018. augusztus 22. írta: Ormánsági História

VÁNDORMOZI AZ ORMÁNSÁGBAN!!

A GYERMEKKORI EMLÉKEK VIHARÁBAN avagy Tabi László vidám visszaemlékezései. Elsőként ismerjék meg a Nyájas Olvasók, hogy miként is lett egy kis legény a vándormozis jobbkeze! A történetből azt is megtudhatjuk, hogy milyen filmek kerültek vetítésre, illetve miként vitték hírét a faluban a közelgő vetítésnek.

Mindenki tudja már,hogy az ormánsági tájegység több apró falvas település összessége! Bizony bizony ezeken a kis településeken a kultúrát a 50-es, 60-as és 70-es évek elején a vándormozisok és több településen működő színjátszó csoportok jelentették! Voltak ugyan nagyobb községek ahol állandó mozi működött de a kisebb falvakban általában heti egy alkalommal a vándor mozisok vetítettek persze a hatalom által megengedett és cenzúrázott filmeket!

Ez ugye azt jelentette hogy zömében szovjet de elvétve amerikai filmeket láthatott a nagyközönség! A mi kis falunkba pénteki napra esett a vetítés! Kis srácok révén nagyon szerettük a háborús filmeket, nem nagyon voltunk tisztába a film történelmi jelentőségével, de lőttek benne és ez számunkra izgalmas volt! Ekkor láttam a "Bátor emberek"vagy a "Csendesek a hajnalok" és a "Szálnak a darvak Moszkva felett" című szovjet filmeket!

Kép: néhány képkocka a vándormozi által vetített filmekből

Nos péntek lévén filmvetítés lesz, ez ugyan mindig ki volt plakátolva, de a mozis kérésére a község egyetlen dobjával a falut végig járva mindig kidoboltam! Mi lesz a film címe, színes vagy fekete-fehér, szinkronizált vagy feliratos! Jöttek is a falusiak egy-egy jobb filmet megnézni! Mivel a mozis annyira megbízott bennem, hogy egy idő után már a jegyeket is velem árultatta amíg ő a kocsmába oltotta szomját! A felnőtteknek 2,-Ft,  a gyerekeknek
1,-Ft volt a belépő, amivel a mozi végén el kellet neki számolni! De mivel nagy piás volt az öreg elhatározta, hogy önállósít és megtanította nekem a filmvetítő kezelését, a hangosítás és film befűzés minden csínját-binját!

Úgy, hogy ő míg hülyére itta magát a csehóba én meg melóztam helyette! A falunk tanító bácsija - aki a faluban az értelmiségi vonalat képviselte - mindegy milyen film került vetítésre ő a megszokott kispárnájával a helyét elfoglalta!

Ebből persze nem lett volna semmi baj, csak amikor korhatáros film került vetítésre. Akkor az erkölcsi nevelést gyakorolta és pld egy 14 év felettieknek ajánlott filmnél, aki nem töltötte be a 14. évét azt szépen hazaküldte!

És persze folyt a polgárok szocialista szellemű nevelése, mert minden játékfilm előtt egy cenzúrázott 20-30 perces híradó film került levetítésre!

Úgy, hogy univerzális kis mozis lettem, mert a dobolással reklámot csináltam, a jegy árusítással pénztáros voltam, a film vetítő kezelésével megtanultam egy szakmát!! Ennyi fért bele a vándormozis élet bemutatásába!! HA TÜRELMES VOLTÁL ÉS ELOLVASTAD AZT TISZTELETTEL MEGKÖSZÖNÖM! 

Tabi László

az írás a Kémes...és környéke akkor és most FB csoportban jelent meg elsőként
(közzétéve a szerző hozzájárulásával)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr5614196095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása