Ki megy Kossuthért? (Bencze János írása)
2018. március 11. írta: Ormánsági História

Ki megy Kossuthért? (Bencze János írása)

„Ma egy Baranya megyei magyar földműves volt nálam. Csak gondod meg! Azért tette meg ezt a hosszú utat, hogy engem láthasson. Látott, megnézett és azzal elégülten visszautazott. Van valami megindító a magyar nép e kegyeletében. Annyival inkább, mert csak olyan keveset tehettem érte a sokból, mit tenni kívántam. És mégis oly hálás e kevésért is.”

kossuth_lajos_szinezett_litografia_1848_prinzhofer.jpgA fenti sorokat Kossuth Lajos írta Béni Izsák Ferencről, aki a dél-baranyai Vörösmartról zarándokolt el Turinba 1885-ben, s ráadásul márciusban, amikor a parasztemberek inkább már tetszeni és vetni szoktak.

Béni Izsák Ferenc azért útra kelt.

Mintha ma korábban halnának az illúziók.

Mintha önbecsülésünket szétforgácsolták volna az ostoba indulatok.

Pedig 1885-ben már messzebb volt a forradalom. Petőfi halott, a rebellisek akkurátusan kivégezve. A csontokon fű nőtt, a felserdült árvák unokákat neveltek, miközben a kiegyezés utáni boldog békeévek langyban hízott az ország.

Béni Izsák Ferenc meg egyetlen pillanatért átkutyagolta a kacagányos monarchiát.

Muszáj szeretni a parasztembereket. Az ártatlanokat, akiket csak forgatott a történelem, s akik oly hálásak,”e kevésért is ...”.

Pedig a dicsőség zászlajához legfeljebb csak nyelet faragtak.

Indulni kéne tán mégis Kossuthért.

 

1992. március 12.

Bencze János 

/Csak úgy c. kötetből/

 

855_20071125152205_portre2_363x183.jpg

 

 

 

 

(Bencze János: vajszlói születésű író, újságíró, publicista)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr3513730990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása