Zaláta címere
2017. szeptember 04. írta: Ormánsági História

Zaláta címere

ZALÁTA
község címere álló, háromszögletű, kék színű pajzs. A pajzsfő arannyal vágott. A pajzs kék mezejében három aranyszínű kacsa úszik, kettő jobbra, egy balra néz. A felső aranymezőben öt zöld színű vadkacsa repül jobbra. A pajzs tetején vörös bélésű, aranyrostélyos, ezüstszínű, zárt tornasisak nyugszik, nyakrészén aranymedalionnal. A sisak tetején korona, abból három buzogány nő ki, közöttük két ezüsthal áll függőleges helyzetben.
A foszlányok jobb oldalt kék-arany, bal oldalt zöld-arany színűek. A pajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű aranyszalagon a település neve ZALÁTA olvasható, a név mellett két oldalt egy-egy díszpont.

BARANYA VÁRMEGYE CÍMERE
Baranya vármegye címere körpajzs, melynek középen kőpárkánnyal ellátott körbástya áll nyitott kapuval, felhúzott kapurostéllyal. A kapu feletti kőpárkányon két férfi, fejükön búzakoszorúval, a vállukra vetett rúdon egy nagyméretű szőlőfürtöt visz. A jobb és bal oldali férfi dolmányt és nadrágot visel csizmával. A meseszerűen nagy szőlőfürt a villányi borvidék gazdagságát jelképezi.
A boltíves várkapuban kerek talpú pajzs lebeg, amelynek mezejében I. Lipót és I. József király nevének kezdőbetűi láthatók. A lebegő pajzsot nyitott levélkorona díszíti. A körbástyát jobbról és balról olaj- és pálmaág övezi.

 

Forrás:  https://magyarcimerek.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr6012803686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása