Megsárgult újságlapok - zalátai utak
2017. szeptember 01. írta: Ormánsági História

Megsárgult újságlapok - zalátai utak

A háború előtt még Czere Horváth János az utak hiánya kapcsán ezeréves sebről írt. Azóta persze már vannak köves utak, még ha némelyik elég barázdás is. Az év vége felé közeledve (2016) pedig új utat kapott Zaláta! 
Utak

- Az Ormányság legszomorúbb részének panaszkiáltása. 
Czere Horváth János zalátai ref. lelkész a következőket írja nekünk: Baranya vármegye délnyugati részén, a Dráva-folyó mentén huszonkét község van. A vármegyének ez a része külön népviselete és nyelvjárása alapján "Ormányság" néven ismeretes. Anonymus szerint Baranya vármegyét a honfoglaláskor Ete vezér hódította meg. Az ormánysági magyarok az ő honfoglaló harcosainak leszármazottjai. Mégis a vérrel szerzett földön ezeré év árja úgy zúgott el Ormányság déli része felett, hogy a Drávához legközelebb eső községek útviszonyai olyanok, mintha felettük a Nap és a Hold ezer évig megállott volna.

Hadd mondja el végre az Ormányság legszomorúbb része a maga panaszát a kultúra vívmányait élvező magyar testvéreknek. Hazánknak erről a legszomorúbb részéről a képviselő urak is sokat tudnak beszélni a választások alkalmával, sőt kedvező ígéreteket is tesznek, de az élet és a maguk gondja az ígéreteket elfelejteti velük. A városban élő urak álmukban is alig tudnak elképzelni olyan falut, ahol követ út nincs. Hallják meg az illetékesek az Ormányág panaszát és kapcsolják bele ezt a népet köves úttal az ország vérkeringésébe. Ne csak választáskor és adófizetéskor keressenek fel bennünket, hanem gondoljanak reánk az útépítések alkalmával is! Az ormánysági nép az ország egyik legszebb és legértékesebb magyar fajtája, Ormányság legszomorúbb népe Magyarország ezeréves küzdelmeiből is bőségesen kivette részét. És mégis ez az ősi magyar nép ma is úgy él, mint Magyarország mostohája. Felhívjuk az illetékesek figyelmét az Ormányság eddig mellőzött részeinek legnagyobb fájdalmára. Vajon meghallják-e panaszunkat? Vajon a városi testvér, aki a a jó utat, a modern világítást, a helybeli orvos áldását élvezi, meghallja-e panaszos kiáltásunkat? Itt ezer éves sebet kell begyógyítani! Nekünk cselekedett kell! Mi az esztendő esős felében halott nép vagyunk. Ha a költségvetésbe 4600 kilométernyi községi összekötőút építését irányozták elő, gondoljanak az országnak erre az elhanyagolt népére is.

(Pesti Hirlap, 193..?)

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr4212795996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása