Emlékfák és emlékoszlop a Millennium tiszteletére
2017. szeptember 01. írta: Ormánsági História

Emlékfák és emlékoszlop a Millennium tiszteletére

A honfoglalás ezer éves évfordulója, a millenniumi megünneplése, a múlt tiszteletének ezen módja igencsak elterjedt volt a századforduló előtt. Zalátán is kocsányos tölgyek kerültek a falu központjába kiültetésre. A négy fa közül sajnos már kettő elpusztult, de a megmaradt kettő  húsz méteres magasságával máig emlékeztet a nevezetes évfordulóra. 

A 2017 nyarán olyan vihar csapott le a településre, amilyenre még a legidősebbek sem emlékeznek. A három megmaradt tölgy közül a "középső" az ítéletidőben kettétört.

A Kárpát-medencében való letelepedés millecentenáriumának alkalmából 1996-ban emlékoszlop került a Hősök-szobra elé.

Az Erzsébet fák sajnálatosan pár éve már elpusztultak, azok az 1898 szeptemberében megölt Erzsébet királyné tiszteletére lettek ültetve. (Ferenc József feleségének Sisinek halának hírére gyászba borult az ország.

Darányi Ignác, akkori földművelésügyi miniszter a merénylet után egy hónappal felhívást intézett az ország lakosságához. "Mily igaz kifejezője lenne az országos gyásznak, ha hegyen és völgyön, a városok népáradata, s csendes falvak egyszerű lakói közt szomorúfűz, terebélyes hárs, viharral dacoló tölgy és örökzöld fenyő hirdetné az Ő emlékezetét!"

A miniszteri felhívás elérte hatását, 1899. júliusáig ugyanis országszerte 2,7 millió darab facsemete került elültetésre. Az akkor gyökeret vert fákból jó pár még ma is árnyékot ad.

(A közelmúltban szép számmal kerültek fák kiültetésre a településen..)

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr5612796246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása