Nagy Sándor: Bevezető
2017. augusztus 31. írta: Ormánsági História

Nagy Sándor: Bevezető

 Emlékmorzsák - vadásztörténetek Nagy Sándortól

 nevtelen.png

Lapozgatom, válogatom szolgálati naplóimat, éves sorrendbe próbálom elrendezni őket. Rászántam magam, hogy érdekesebb történéseket papírra fektessek. Arra, hogy miért is került sor erre, emlékirataimban pár sort kell szenteljek már az elején. 1999. december közepén akaratomon kívül le kellett tennem a puskát, ellenvetés nem volt. 24 év szolgálati idő alatt annyi emlék maradt, ami papírra kívánkozott, gondoltam csokorba szedem, és megosztom azokkal, akik rövid időt szentelnek az elolvasására.

Mivel hivatásos állományban szolgálati naplót kellett naprakészen vezetni, ezért nem vadásznaplót említek. 1976. április elején kezdtem a szolgálati időmet egy területen, egy munkaadó alkalmazottjaként. Azt a naplót, ami az első két évet rögzíti, nem találom. 1978. januártól van az első, ami közönséges átírótömb. Találok Erdész Szolgálati Naplója feliratút. Csak az utolsó kettőnek van hivatalos formája, ami az utolsó négy évet tartalmazza. Hivatásos Vadász Szolgálati Naplója feliratú, keménykötésű, rendszeresített. Már az elején olyan bejegyzést találok, hogy területellenőrzés ezen és ezen a területrészen, hozzáfűzés nélkül.

Ekkor olyan munkát végeztem, aminek nem sok köze volta vadőri munkához. A vadászháznál mindennemű munka ide tartozott: kőműves munka, kerítésjavítás, mázolás. “Majd a vadőr megcsinálja” - ez a titulus járta. Hogy mekkora rangja volt a vadőri munkának, azt az is jelzi, hogy az első 11 évben nem volt golyóspuskám, mert nem volt a megyének kerete. Sok vadásztárs is sóvárgott golyóspuska után ugyanez ok miatt. Mégsem panaszkodtam soha, mert szerettem csinálni. Emlékirataimban nem lesz szó zongora nagyságú remete kanokról, szarvasról is csak egyszer teszek említést, ami csúcs volta területünkön a 24 év alatt. Bár területünk jó minőségű szarvas élőhelyként volt nyilvántartva. Szó lesz még látott-halott történetekről, két emberöltővel ezelőtti vadászhistóriákról. Most azonban térjünk vissza a morzsákhoz, amiért tollat fogtam. Időben sorrend mellőzve.

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr312793658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása