Csányoszrói harangok
2017. augusztus 29. írta: Ormánsági História

Csányoszrói harangok

AZ ÉLŐKET HIVOGATOM, A HALOTTAKAT SIRATOM

A csányoszrói templom tornyában két harang lakik:

A nagyharang tömege 846 kg (117,5 cm), Szlezák László, Budapest (1924), míg a kisharang 150 kg (66 cm), Seltenhofer Frigyes fiai, Sopron (1910).

A nagyharang felirata: "A harangot öntötte a Kiscsány oszrói református hívek áldozatkészségéből a világháborúban elesett hősök emlékére az Urnak MCMXXIV esztendejében Szlezák László harangöntő Budapesten".

A kisharang felirata: "Seltenhofer Frigyes fiai cs. és m. kir. udvari harangöntők Sopronban 1910. 2693. sz."

Hátha kerül elő fotó egyszer a harangok szenteléséről, régi egyházi eseményekről...

"Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól A HARANG ÉRTED SZÓL." (John Donne)

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr6912787454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása