360 fokos felvételek a kórósi, adorjási és kovácshidai templombelsőből!
2017. október 05. írta: Ormánsági História

360 fokos felvételek a kórósi, adorjási és kovácshidai templombelsőből!

Október: a reformáció hónapjában számos érdekességet szeretnék az Olvasóknak megmutatni ezen témában. A híres nevezetes fakazettás templomokból egy kis bemutatót, a zalátai munkálatok képes kronológiáját, országszerte híres tiszteletes, akit sokan alig ismernek, a fakazetták misztériumába kicsit bekukkantunk és megismertetem Önökkel azt a restaurátort, akinek keze által nyerte el újra fényét a vajszlói és zalátai templom.
A nemzeti ünnep alkalmából pedig a vajszlói történések elevenednek meg oldalunkon.
 
Veress Sándor jóvoltából először három felvételt ajánlok a figyelmükbe. A gömbpanorámás felvételek segítségével körbetekinthetünk három míves templombelsőben. Igazi élmény a kórósi, adorjási és kovácshidai templomot így szemlélni. (Azért ennek ellenére mindenkit arra biztatok, hogy élőben is (sőt!) érdemes megnézni). Remélem, a többi ormánsági fakazettás templomról is hamarosan készülnek majd ilyen felvételek. 
FONTOS! A 360 FOKOS FELVÉTELEKNÉL FELTÉTELEZIK, HOGY ADOBE FLASH VAN A GÉPRE TELEPÍTVE! 
Kórós
A kis ormánsági falu, Kórós az egyik legépebben megmaradt és talán legszebb hímes templomot tudhatja magáénak. A 18. század végéről származó református templom belső tere jelenti az igazi különlegességet: szinte a teljes berendezést, és a deszkamennyezetet sokszínű, festett virágornamentika díszíti. 1793-ban épült késő barokk stílusban, festett famennyezete 1795-ből való.1834-35-ben a templomot észak felé megnagyobbították és újabb karzattal is bővítették. A ma is látható díszítést ekkor készítette Gyarmati János vajszlói asztalosmester. A temlom külseje felújításra szorul.
100_5990.JPG
Kép: kórósi templom (2017 szeptember)

Adorjás
Az 1837-ben felszentelt református templom az ormánsági festett fakazettás templomok egyik szép emléke. Itt nem a mennyezetet borítják fatáblák, hanem a karzatot, a szószéket, és festettek a padok is. A vörös, kék és sárga festékkel festett virágok, rácsmotívumok között látható Noé bárkája, vagy a Krisztust jelképező, értünk önmagát feláldozó, vérével fiókáit tápláló faragott pelikán madár. A mennyezet kazettáiból csak kettő maradt, a nagy becsben őrzött pelikános és egy rozettás tábla.
Kovácshida
Az ormánsági kis település 1833-ban, klasszicista stílusban épült református temploma műemlék. Karzatának mellvédtábláit valószínűleg a vajszlói Gyarmati János készítette. A mellvéd középső táblája két kelyhet ábrázol, a reformációs kehely-szimbolika igazolásául. A többi tábla virágdíszes, csupán az egyiken találunk két szembenéző madarat, stilizált, virágdíszű tollakkal. A karzat alján úrihímzést utánzó, gyönyörűen rajzolt táblát láthatunk. A festett fakarzaton kívül a belső berendezésből figyelmet érdemelnek a szintén 1833-ban készült padok, a papiszék, a szószék és a zsoltártábla. A templomot az önkormányzat Phare-támogatás révén 2002-ben újíttatta föl.
Köszönöm Veress Sándornak, hogy munkáit a História olvasóinak is bemutathatom.
A 360 fokos gömbpanorámás felvételek eredeti helye: 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr8712931927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása