Megsárgult újságlapok: A vajszlói erdő réme... (1965.)
2018. szeptember 14. írta: Ormánsági História

Megsárgult újságlapok: A vajszlói erdő réme... (1965.)

A vajszlói erdő réme….

Körmönfontabb volt mint a legöregebb róka, láthatatlan, s megfoghatatlan, mint rémmesékben a kísértetek….Ha vérnyomok nem kísérték volna pusztító útját, akkor talán még létezését is kétségbe vonták volna. De mancsainak nyoma elárulta, hogy a könyörtelenül pusztító gyilkos egy különlegesen fejlett, hatalmas….vadmacska!

Esztendőkön át pusztította a Vajszló környéki erdő vadjait. Az erdészet kerületvezető vadásza, Lovas Béla fáradhatatlanul kutatta rejtekét, s türelmes, hosszú nyomolvasások, következtetések után végül felfedezte tanyáját egy elhagyott borz-lyukban. Négy estén lesett rá, s csak így sikerült puskavégre kapnia.

Az óriás vadmacska legalább 10 éves, súly 8 kiló, hossza 108 centiméter. Tehát még egy őzet is könnyedén el tudott pusztítani. A környék erdészeinek, vadászainak véleménye szerint naponta több mint egy kiló húst fogyasztott. A Vajszló környéki erdők réme most...kitömve, kézzel fogható. Lovas Béla vadásztársunk otthonát díszzíti.

(Magyar Vadász, 1965. december)

Vadmacskák

A védett vadmacskák száma a Dráva menti ártéri erdőkben meghaladja a harmincat, de egyes vadászbecslések szerint félszáz is lehet. A túlszaporodásuk már 1965-ben megkezdődött, amint védettségüket kimondták. Néhány éve komoly veszélyt jelentenek az ormánsági falvakban, mert belopakodnak a portákra, és baromfit, tojást rabolnak. Lovas Bélának, a vajszlói erdészet vadászának az a véleménye, hogy sok kárt tesznek és mindenképpen szükséges a gyérítésük.

Szaporca és Zaláta között figyelte meg a legtöbbet, elhagyott rókalyukakban, Almáspuszta romházaiban, az áthatolhatatlan szederindások aljában. A vadászok a Baranya megyei Tanácshoz fordulnak, hogy a túlszaporodott vadmacska-állomány ritkítására engedélyt kapjanak.

(Cs.J. Dunántúli Napló, 1980. december 15.)

 

vadmacska (Felis silvestris) a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. Kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű más élőlényekkel pl. halakkal, hüllőkkel, ízeltlábúakkal táplálkozik. 
Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél, de főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli.
Magyarországon 2012 óta fokozottan védett. 
Eszmei érték: 250 000 Ft

forrás: wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr9214240451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása