Históriás emlék - küldjön egy képet!
2018. szeptember 13. írta: Ormánsági História

Históriás emlék - küldjön egy képet!

Históriásnak nem születik senki. Egyszer csak jön egy villámcsapás, s késztetést érzünk, hogy valamit megörökítsünk, dokumentáljunk, összegyűjtsünk. Először talán kedvtelésből, önmagunk szórakoztatására plántáljuk el a múló örökség magvait, amiből idővel talán szárba szökken oly formában, hogy más érdeklődését is felkelti. 
Nem mondanám hogy minden esetben egyszerű, abban talán egyetértenek velem, hogy módfelett időigényes. Az idő pedig nagy kincs: mi minden másra is lehetett volna fordítani... s a szép emlékű históriás füzetekbe gyűjtötte az emlékeket, régi történeteket, távoli emberekkel levelezett a régimódi módon: papírlapra rajzolta betűit...

A falukrónikás munkájának volt egyik epizódja, mikor a Szabad Föld c. újságnak küldött egy régi fotót, mely a falu színjátszóit ábrázolja. 

Fekete István (a közeli bakócai Majláth-birtok segédtisztje volt a húszas években) írta egykor:
"Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá." Ennek a gyűjtésnek és személyes visszaemlékezések könyvbe össze gyűjtött emlékmorzsáknak hála van mire és kikre emlékezni. 


Nagy "Baka" Sándor vadászemlékeit az Emlékmorzsák c. kötetében gyűjtötte össze, az ezredfordulót követően a falukrónikát jegyezte le, a 2004-ben egy emléktablót állított össze a falu emlékeiből, a falu díszpolgárairól, mely jelenleg is látható a zalátai helytörténeti gyűjteményben.
Ha ezek anno nem kerülnek a jelen sorok írójának kezébe, bizony talán eszébe se jut folytatni ezt a munkát....


kuldjon_egy_kepet.PNG

Kép: a Szabad Föld 2005. december 9-i száma, ahová a zalátai falukrónikás küldött egy képet a falu életéből

(A beküldő Nagy Sándor anyai nagyapjának testvére  az alsó sorban, hegedűvel a kezében)

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr9014238389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása