Tragédi Vejtinél - 140-en vesztek a Drávába!
2017. augusztus 29. írta: Ormánsági História

Tragédi Vejtinél - 140-en vesztek a Drávába!

1832 október 5-ről a vajszlói róm.kath. plébánia hivatal anyakönyvében az alábbi bejegyzés található:

 19399347_673750609485058_7756509913271953799_n.jpgIlyen szerencsétlenség történt amikor a slavóniai oldalon a Dráva révjénél álló napszámosok munkájuk végeztével, az otthon utáni vágytól vezetve, minthogy csapatonként senki sem vezette őket, a hajót a kelleténél jobban megterhelték, a hajó lesüllyedt és kevés kivétellel mind a vízbe fulladtak.

A eltűntek biztos száma nem volt megállapítható. Három napon át vascsáklyákkal kutattak utánuk és a fenékről kihuzottak javarésze két csapatból, a pécsiből és szentlőrinciből került ki. A 140 vízbefúltat átvitték a magyar oldalra és Vejtiben, a káptalani uradalomban temették el, majdnem valamennyit külön sírba. Akikről felismerték, hogy katholikusok, azokat Kovácsi János vajszlói plébános szertartással temette el. A temetésre kijelölt helyet árokkal kerítették be és sövénnyel szegélyezték körül.

A bejegyzés eredeti szövege latin nyelvű:


"Contigit infaustus talis causus: Quod e constitutis ad trajectionem Dravi manualibus laboratoriis in parte adversa Slavonicali, dum terminato sibi assignato labore desiderio ducti repetendae domus suae....."

Forrás: Hídvégi János - Hulló magyarság c. könyve

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr9912789258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása