Újfajta "egyke-rendszer" az Ormánságban (1963)
2017. október 29. írta: Ormánsági História

Újfajta "egyke-rendszer" az Ormánságban (1963)

Megsárgult újságlapok - Dunántúli Napló 1963. november 

Van egy „autós utcája” is Vajszlónak. A Széchenyi utcában ugyanis lassan minden házban lesz egy autó nyereménybetétkönyv.  Ezt az utcát meg is látogatja a szerencse...

Pénteken ünnepelte őt esztendős fennállását a vajszlói Takarékszövetkezet. Ez a falusi bank 1958. november 1- én alakult, s akkor mindössze 119 ezer forintos betét állománnyal indult útnak. Ma már a környékbeli szövetkezeti gazdák több mint két és fél millió forintját őrzik benne. S a fél évtized alatt benntartott összegekből kétezer , rászoruló ormánsági gazda kapott ötmillió-hétszázezer forint kölcsönt. A takarékszövetkezeten keresztül jelenleg is több mint egymillió forinttal segíti egymást a vajszlói és a környékbeli lakosság.


Az ünnepség igazi szenzációját azonban más nyújtotta. Kiderült, hogy az Ormánság valaha egyke-rendszeréről híres fővárosában Vajszlón most egy újfajta „egyke-rendszer” van kialakulóban. Több mint másfél esztendeje helyezték el a helybeli takarékszövetkezetben az első személy- gépkocsi nyereménybetétkönyvet. S 1962. január 31 óta annyira megnőtt az autóra gyűjtő ormánságiak száma, hogy a takarékszövetkezetnél ma már kereken fél millió forint az autónyereménybetét összege. Erre különösen azért büszkék a vajszlóiak, mert egész Baranya megye összes többi takarékszövetkezetében együttesen van csak ennyi gépkocsi-betét.


De van egy „autós utcája” is Vajszlónak. A Széohenyi utcában ugyanis lassan minden házban lesz egy autó nyereménybetétkönyv. A bal oldali sor huszonkét házából tizenkettőben, a jobboldali házsor tizenhárom hajléka közül pedig hatban van már a családnak autóbetétje. Ezt az utcát meg is látogatja a szerencse, hiszen már két személykocsit nyertek a lakói. Míg Baranya többi vidékén összesen egy betétes nyert autót, addig a vajszlói Széchenyi utca két kocsit szerzett ezen a módon. A jobb soron tavaly novemberben nyert valaki egy Skoda Oktáviát, a bal soron pedig az idén májusban egy Trabant Limousint. S a családok annyira felbuzdultak az utca szerencséjén, hogy újabb autóbetétek elhelyezését kérték a takarékszövetkezettől. így nemsokára teljessé lesz Vajszlón az újfajta, vagyis az „autós egyke-rendszer”.


Földessy

Dunántúli Napló, 1963. november 03.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormansagihistoria.blog.hu/api/trackback/id/tr3113114586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása